CPNB - onderwijs.cpnb.nl
Een schooljaar vol leesplezier
Onze campagnes Groep 7-8 en vmbo 1-2 Campagne website

Nederland Leest Junior 2022

Logo
Looptijd 1 nov t/m 30 nov 2022 Bestellen vanaf 20 april 2022 Lesmateriaal beschikbaar vanaf 2 oktober 2022
Waarom meedoen?
  • Lees met de hele groep één boek
  • Wissel leeservaringen uit met de kinderen
  • Lessen over vitaliteit
*De regels van drie* Boekenpakket
*De regels van drie* Boekenpakket Naar het lesmateriaal

Tijdens Nederland Leest Junior leest de hele groep hetzelfde boek. Dit leidt tot boeiende en leuke gesprekken in de klas. Dit jaar is De regels van drie van Marjolijn Hof het cadeau voor kinderen in groep 7 en 8 en de onderbouw van het vmbo. Na het lezen van dit mooie verhaal gaat de klas in gesprek over keuzes maken, ouder worden, familie en vitaliteit.

Bij het boek verschijnt ook een op maat gemaakt pakket van lessuggesties, met steun van Stichting Lezen.

Marjolijn Hof
Marjolijn Hof

Over de auteur

Marjolijn Hof schrijft al meer dan 20 jaar boeken. Ze won vele prijzen waaronder een Gouden Griffel voor Een kleine kans (in 2007). De regels van drie schreef ze in IJsland en werd bekroond met de Woutertje Pieterse Prijs.

De regels van drie

Twan en zijn tweelingzus Linde reizen met hun moeder en oma naar IJsland. Ze gaan naar Twans overgrootvader, opi Kas, die daar helemaal alleen woont. Opi Kas kan niet meer goed voor zichzelf zorgen en hij moet mee terug naar Nederland. Maar opi Kas denkt hier heel anders over. Hij heeft een ontsnappingsplan bedacht en vraagt of Twan hem wil helpen. Gelukkig heeft Twan een survivalhandboek meegenomen. Twan twijfelt. Wat moet hij doen? Opi Kas helpen of het geheime plan verraden?

Oud worden willen we allemaal, maar hoe gaat dat eigenlijk; het ouder worden van onszelf (later als we groot zijn) en het ouder worden van de mensen in onze omgeving? Hoe word je op een fijne manier ouder? En hoe zorg je ervoor dat je in elke levensfase contact houdt met je de mensen om je heen? Een onderwerp waar ook kinderen mee te maken krijgen: ze worden zelf elke dag ouder en hebben in hun omgeving opa’s en oma’s, de een zal nog werken en de ander is al met pensioen. De regels van drie biedt mogelijkheden om dit onderwerp van verschillende kanten te bekijken.

De regels van drie
De regels van drie

Lesbrief

Bij het boek verschijnen, met steun van Stichting Lezen, twee lesbrieven met suggesties voor vmbo 1&2 en groep 7&8. De lesbrief wordt gemaakt in samenwerking met Discussiëren Kun Je Leren en bestaat uit drie onderdelen:

• Instructies om in gesprek te gaan over het boek volgens de aanpak van Aidan Chambers.

• Handleiding over discussie in de klas over het thema.

• Autonomie.

Partner
De Bibliotheek op School
Met dank aan
NBD Biblion
Marjolijn Hof
De regels van drie