CPNB - onderwijs.cpnb.nl
Een schooljaar vol leesplezier

Kinderjury 2023

Logo
Looptijd 8 feb t/m 21 mei 2023 Bestellen vanaf 20 april 2022 Lesmateriaal beschikbaar vanaf
Waarom meedoen?
  • Het beste boek gekozen door kinderen
  • Zien lezen, doet lezen!
  • Wat is jouw favoriete boek?

Lezersprijs voor het beste kinderboek

Tijdens de Leesweken van de Kinderjury mogen kinderen alle boeken uit het voorgaande jaar lezen die ze willen. Ze leren boeken kiezen, vinden nieuwe lievelingsboeken en -schrijvers, en mogen hun mening geven. Aan het einde van de campagne brengen ze hun stem uit tijdens de Stemweek. De Kinderjury is een unieke prijs, want hier zijn het de kinderen die bepalen! Het is een goede aanleiding om met de klas over boeken te praten, of ze nu graag lezen of juist niet. De Kinderjury zorgt voor meer leesplezier, omdat kinderen zelf een keuze kunnen maken en vervolgens hun meningen met anderen kunnen delen.

Hoe werkt het?

Vanaf 8 februari t/m 9 april  2023 zijn de Leesweken van de Kinderjury. Kinderen lezen dan zoveel mogelijk boeken op school, thuis of in de bibliotheek. Alle boeken die in 2022 zijn verschenen, maken kans om de Kinderjury 2023 te winnen. Om het kiezen wat makkelijker te maken, worden er twee Tiplijsten samengesteld van elk 25 boeken: één voor kinderen van 6 t/m 9 jaar, en één voor kinderen van 10 t/m 12 jaar. De tiplijsten zijn te vinden op kinderjury.nl.

Met het officiële lespakket ben je meteen klaar voor de Kinderjury op school! Tijdens de Leesweken houden de leerlingen een Kinderjuryschrift bij, waarin ze schrijven over de boeken die ze hebben gelezen, wat ze daarvan vonden en waarom. Ze leren in de lessen, die online worden geplaatst, hun meningen te bespreken met anderen. Online vind je een handleiding voor leerkrachten met tips en aanwijzingen bij de lessen.

Op 9 april 2023 beginnen de Stemweken. Dan kunnen alle kinderen hun stem uitbrengen over het beste boek van 2022. Dat doen ze via de online stemmodule of met een echte Kinderjurystembus op school! De Stemweken duren t/m 24 april. De top 3 is bekend op 10 mei, de prijsuitreiking voor de nummers 1 vindt plaats op 17 mei 2023. Vanaf dit jaar reiken we de Kinderjury uit op een groot leesfeest, hou de site in de gaten voor meer informatie!

Partners
Koninklijke Bibliotheek
De Bibliotheek op School
Stichting Lezen
Letterenfonds
Kidsweek
Squla
Met dank aan
NBD Biblion