CPNB - onderwijs.cpnb.nl
Een schooljaar vol leesplezier

Kinderjury 2022

Logo
Looptijd 9 feb t/m 22 mei 2022 Bestellen vanaf 20 april 2021 Lesmateriaal beschikbaar vanaf 24 november 2021
Waarom meedoen?
  • Zien lezen, doet lezen!
  • Het beste boek gekozen door kinderen
  • Wat is jouw favoriete boek?

De Kinderjury is de lezersprijs voor en door kinderen. Tijdens de Leesweken gaan kinderen van 6 t/m 12 lekker lezen. In de Stemweek bepalen zij het beste boek van het afgelopen jaar! 

Lezen is leuk, dat weet jij als geen ander. De meeste kinderen ook! Om dat zo te houden helpt de Kinderjury kinderen ervaren dat lezen leuk is. Drie dingen zijn daarvoor van belang: 

  • Het gevoel dat je iets goed kunt (competentie), 
  • Iets samen kunnen doen (verbinding) en 
  • Zelf invloed hebben (autonomie).  

Met zelf kiezen, samen lezen en samen over boeken praten biedt de Kinderjury precies dat! 

Hoe werkt het?

Vanaf 9 februari t/m 10 april  zijn de Leesweken van de Kinderjury, de lezersprijs van de Kinderboekenweek. We roepen op om op school, thuis of in de bibliotheek zoveel mogelijk boeken te lezen.  Alle boeken die verschenen zijn in 2021 doen mee. Om kinderen te helpen kiezen is er ook een Tiplijst. De Tiplijst bestaat uit 25 boeken per leeftijdscategorie. 

Met het officiële lespakket kun je meteen aan de slag. Tijdens de Leesweken van de Kinderjury gaan de kinderen lekker lezen. In hun persoonlijke Kinderjuryschriften houden zij hun bevindingen bij en leren zij spelenderwijs een mening te vormen over hun lievelingsboeken. Online vind je een handleiding voor leerkrachten met tips en aanwijzingen bij de lessen.  

Tijdens de Kinderjury Stemweken (van 11 t/m 25 april 2022) kunnen alle leerlingen stemmen op hun favoriete boek uit 2021. Dat kan online of met een originele Kinderjurystembus op school! De uitreiking van de Prijs van de Nederlandse Kinderjury vindt plaats op 22 mei 2022.

Partners
Koninklijke Bibliotheek
De Bibliotheek op School
Stichting Lezen
Letterenfonds
Kidsweek
Squla
Met dank aan
NBD Biblion