CPNB - onderwijs.cpnb.nl
Een schooljaar vol leesplezier

Kinderboekenweek 2024

Logo
Looptijd 2 okt t/m 13 okt 2024 Bestellen vanaf 17 april 2024 Lesmateriaal beschikbaar vanaf 1 juli 2024
Waarom meedoen?
  • Deze Kinderboekenweek lezen we boeken over personages die een tikkeltje tegendraads en lekker eigenwijs zijn.
  • Interessante lessen bij de verschillende thematitels
  • Ontvang het Kinderboekenweekgeschenk en het Prentenboek van de Kinderboekenweek

Thema: Lekker eigenwijs!

Kinderboeken zitten vol met sterke personages die ons laten zien hoe leuk het is om lekker te doen wat jij wilt. Van de brutale versjes van Annie M.G. Schmidt tot boeken vol eigenwijze figuren die het op hun eigen manier doen. Van Matilda tot Mees Kees en van de NEEhoorn tot de dappere ridster. Ga mee naar werelden waar drie maal drie zes is, waar je niet naar je ouders hoeft te luisteren en waar je de hele dag ijs kunt eten. Duik in een boek en vier het dwars zijn! Deze Kinderboekenweek lezen we boeken over personages die een tikkeltje tegendraads en lekker eigenwijs zijn.

Het Kinderboekenweekgeschenk

Pieter Koolwijk (1974) debuteerde met Vlo en Stiekel. Daarna volgden er nog veel meer leesboeken, zoals Bens boot waar hij een Vlag en Wimpel voor kreeg. In 2021 won hij met zijn boek Gozert de Gouden Griffel. Gozert is het eerste boek van een drieluik, Luna en Missie afbreken zijn het tweede en derde deel. Koolwijk geeft zijn boeken uit bij Lemniscaat en werkt samen met illustrator Linde Faas.

Het Prentenboek van de Kinderboekenweek

Noëlle Smit (1972) illustreerde tientallen kinderboeken, waaronder Prentenboek van het Jaar 2011 Fiet wil rennen, Zilveren Penseel-winnaar Vuilnisvarkens Job en Bob en gedichten van Annie M.G. Schmidt. Ook maakte zij bij uitgeverij Querido een reeks tekstloze prentenboeken: In de tuin, Naar de markt en Aan zee. Haar boeken zijn in veel landen gepubliceerd waaronder Frankrijk, Engeland, Duitsland, Denemarken, Brazilië en de Verenigde Staten.

Kinderboekenweekgedicht

Deze Kinderboekenweek draait om dingen net iets anders dan anders doen. Daarom is er dit jaar geen dichter gevraagd voor het Kinderboekenweekgedicht, maar wordt er via een wedstrijd in samenwerking met De Schoolschrijver naar de dichter van de Kinderboekenweek gezocht. Alle eigenwijze kinderen tussen de 6 en 13 jaar in Nederland maken kans om dé dichter van de Kinderboekenweek 2024 te worden.

Een jury van drie dichters (Gershwin Bonevacia, Bibi Dumon Tak en Hans Hagen), beslist welk kind zich dichter van de Kinderboekenweek 2024 mag noemen. De winnaar wordt bekendgemaakt tijdens de opening van de Kinderboekenweek op woensdag 2 oktober.

Tot 28 april kunnen kinderen hun gedicht, dat past bij het thema Lekker eigenwijs!. Op de onderwijswebsite, Kinderboekenweek 2024, is een lesbrief en video van De Schoolschrijver te vinden om een gedicht te schrijven.

Klik hier voor de lesbrief + video

Partner
DPG Media
Met dank aan
NBD Biblion