CPNB - onderwijs.cpnb.nl
Een schooljaar vol leesplezier

Kinderboekenweek 2023

Logo
Looptijd 4 okt t/m 15 okt 2023 Bestellen vanaf 19 april 2023 Lesmateriaal beschikbaar vanaf 12 juli 2023
Waarom meedoen?
  • Bij iedereen is het thuis anders. We kunnen zo veel van elkaar leren, lees mee!
  • Interessante lessen bij de verschillende thematitels
  • Ontvang het Kinderboekenweekgeschenk en het Prentenboek van de Kinderboekenweek

Thema: Bij mij thuis

Bij mij thuis lezen we elke avond voor het slapengaan. Bij mij thuis kun je heel ver boven de stad uitkijken. Bij mij thuis vieren we het Suikerfeest. Bij mij thuis wonen twee mama’s. Bij mij thuis eten we elke vrijdag patat. Bij mij thuis zijn alle deuren breed genoeg voor de rolstoel van mijn broertje. Hoe is het bij jou thuis? Wat maakt jouw huis een thuis? Bij iedereen is het thuis anders. We kunnen zo veel van elkaar leren, lees mee!

Het Kinderboekenweekgeschenk

Ravi en de laatste magie is het Kinderboekenweekgeschenk van 2023! In de flat waar Ravi (11) sinds kort woont met haar moeder en broertje, is een gasfornuis ontploft, waardoor iedereen tijdelijk weg moet. Ravi vindt het prima, ze vindt de flat vreselijk. Omdat haar moeder in een rolstoel zit, heeft de gemeente een rolstoelvriendelijk plekje voor ze gevonden in een tehuis voor oude mensen. Dit blijken niet zomaar oude mensen, maar gepensioneerde tovenaars. Het tehuis zit vol kikkers, geheime kamers en goudklompjes. Door de komst van het gezin gaat er iets mis. De machtigste, naarste tovenaar van de wereld (ook stokoud) kan de hele stad veranderen in een ellendig slagveld met ziektes en ratten. Ravi moet hem stoppen. Lukt dat? En gaat ze zich ooit weer ergens écht thuis voelen?

Illustraties in het Kinderboekenweekgeschenk zijn van Sophie Pluim

Sanne Rooseboom: auteur van het Kinderboekenweekgeschenk

Sanne Rooseboom (1979) debuteerde in 2016 met haar boek Jippie! Een humeurig sprookje. Daarna volgde Het Ministerie van Oplossingen waarvan inmiddels meerdere delen verschenen zijn. Het vijfde deel, Het spook van de Haviksburcht, komt in februari 2023 uit. In 2022 verscheen haar lovend onthaalde jeugdroman Mot en de metaalvissers, die op de shortlist van de literatuurprijs De Boon staat.

Het Prentenboek van de Kinderboekenweek

Mijn huis is jouw huis van Yvonne Jagtenberg is dit jaar het Prentenboek bij de Kinderboekenweek. De moeder van Pats woonde in haar eentje in een huisje bij de brug. Het was klein, maar groot genoeg. Toen werd ze verliefd op een man die van alles twee had. Twee oren en twee kinderen. 'Mijn huis is jouw huis,' zei de moeder van Pats. Niet lang daarna werd Pats zelf geboren. En daar bleef het niet bij; tante Kee kwam logeren en ging nooit meer weg. Er werd een kamertje bij gebouwd. Maar ook voor Berend Botje en een bereleuke oom met vriend bouwden ze extra kamers. Zo komen er steeds meer bewoners bij, en is er steeds meer huis! Tot er op een dag iemand op de stoep staat te schreeuwen dat het zo écht niet verder kan...

Yvonne Jagtenberg: auteur van het prentenboek

Yvonne Jagtenberg (1967) schreef en tekende veel boeken, onder meer over Hondje, Balotje en Wandert. In 2002 ontving ze het Charlotte Köhler Stipendium voor haar gehele oeuvre. Jagtenberg won twee keer op rij een Gouden Penseel: in 2019 voor Mijn wonderlijke oom en in 2020 voor Hup Herman. Haar prentenboek Ik ben Pippi niet! werd in 2022 bekroond met een Bronzen Penseel, en is geselecteerd voor de Prentenboek Top 10 van De Nationale Voorleesdagen 2023.

De schrijver van de titelsong

Iven Cudogham (1977) schrijft de tekst voor het lied van Kinderen voor Kinderen dat bij de Kinderboekenweek hoort. Iven steekt de eeuwenoude verhalen over Anansi de spin in een modern jasje. Hij wil met de serie kleuters van nu kennis laten met de eeuwenoude verhalen. Inmiddels zijn er bij Gottmer vier prentenboeken verschenen, geïllustreerd door collectief Moldybyrd Studio. In de zomer komt er in een theatervoorstelling over Anansi de spin en in 2024 volgt de bioscoopfilm. In september komt het Kinderboekenweeklied 'Bij mij thuis', gezongen door Kinderen voor Kinderen, uit. Dan worden er ook leuke zang- en dansvideo's bij gemaakt.

Thematitels bij de Kinderboekenweek

Voor de Kinderboekenweek van 2023 stelde een comité een lijst samen met daarop 20 boeken die passen bij het thema Bij mij thuis. Deze boeken staan centraal tijdens de campagne, zowel thuis als op school!

Bekijk de thematitels

Makkelijk Lezen Lijst

Speciaal voor kinderen die met tegenzin een boek oppakken of leesproblemen hebben, is de Makkelijk Lezen Lijst ontwikkeld. Op de lijst staan acht boeken voor de groepen 5 t/m 8. Deze titels sluiten aan bij het thema van de Kinderboekenweek 2023: ‘Bij mij thuis’, maar zijn het hele jaar door leuk om te lezen!

Ontdek de titels

Ontwerp je eigen kinderboekenspel

Tijdens de Kinderboekenweek in oktober kunnen leerlingen hun eigen spel ontwerpen gebaseerd op hun favoriete kinderboek. Het winnende ontwerp wordt écht uitgegeven en geproduceerd. De wedstrijd wordt mogelijk gemaakt door de samenwerking met Stichting Speelgoed van het Jaar, themapartner van de Kinderboekenweek 2023. Meer informatie vind je in het Kinderboekenweek Lespakket of op de website.

Schrijf je nu vast in met je school en doe mee aan dit unieke project! Klik hier om je aan te melden.

Aanmelden voor brievenuitwisseling bij Groetjes uit Zeerijp

Wil je meedoen aan de brievenuitwisseling bij les 1 van Groetjes uit Zeerijp? En ben je nog op zoek naar een andere klas om brieven mee uit te wisselen? Dan kun je je via ons formulier aanmelden om gekoppeld te worden aan een andere school.

Klik hier om je aan te melden.

Partner
DPG Media
Met dank aan
NBD Biblion