CPNB - onderwijs.cpnb.nl
Een schooljaar vol leesplezier

Kinderboekenweek 2023

Logo
Looptijd 4 okt t/m 15 okt 2023 Bestellen vanaf 19 april 2023 Lesmateriaal beschikbaar vanaf 12 juli 2023
Waarom meedoen?
  • Bij iedereen is het thuis anders. We kunnen zo veel van elkaar leren, lees mee!
  • Interessante lessen bij de verschillende thematitels
  • Ontvang het Kinderboekenweekgeschenk en het Prentenboek van de Kinderboekenweek
Auteurs 2023
Auteurs 2023 Lees verder

Thema: Bij mij thuis

Bij mij thuis lezen we elke avond voor het slapengaan. Bij mij thuis kun je heel ver boven de stad uitkijken. Bij mij thuis vieren we het Suikerfeest. Bij mij thuis wonen twee mama’s. Bij mij thuis eten we elke vrijdag patat. Bij mij thuis zijn alle deuren breed genoeg voor de rolstoel van mijn broertje. Hoe is het bij jou thuis? Wat maakt jouw huis een thuis? Bij iedereen is het thuis anders. We kunnen zo veel van elkaar leren, lees mee!

De geschenkauteur

Sanne Rooseboom (1979) debuteerde in 2016 met haar boek Jippie! Een humeurig sprookje. Daarna volgde Het Ministerie van Oplossingen waarvan inmiddels meerdere delen verschenen zijn. Het vijfde deel, Het spook van de Haviksburcht, komt in februari 2023 uit. In 2022 verscheen haar lovend onthaalde jeugdroman Mot en de metaalvissers, die op de shortlist van de literatuurprijs De Boon staat.

De prentenboekauteur

Yvonne Jagtenberg (1967) schreef en tekende veel boeken, onder meer over Hondje, Balotje en Wandert. In 2002 ontving ze het Charlotte Köhler Stipendium voor haar gehele oeuvre. Jagtenberg won twee keer op rij een Gouden Penseel: in 2019 voor Mijn wonderlijke oom en in 2020 voor Hup Herman. Haar prentenboek Ik ben Pippi niet! werd in 2022 bekroond met een Bronzen Penseel, en is geselecteerd voor de Prentenboek Top 10 van De Nationale Voorleesdagen 2023.

De schrijver van de titelsong

Iven Cudogham (1977) schrijft de tekst voor het lied van Kinderen voor Kinderen dat bij de Kinderboekenweek hoort. Iven steekt de eeuwenoude verhalen over Anansi de spin in een modern jasje. Hij wil met de serie kleuters van nu kennis laten met de eeuwenoude verhalen. Inmiddels zijn er bij Gottmer vier prentenboeken verschenen, geïllustreerd door collectief Moldybyrd Studio. In de zomer komt er in een theatervoorstelling over Anansi de spin en in 2024 volgt de bioscoopfilm.

De Thematitels bij de Kinderboekenweek

Voor de Kinderboekenweek van 2023 stelde een comité een lijst samen met daarop 20 boeken die passen bij het thema Bij mij thuis. Deze boeken staan centraal tijdens de campagne, zowel thuis als op school!

Bekijk de thematitels

Makkelijk Lezen Lijst

Speciaal voor kinderen die met tegenzin een boek oppakken of leesproblemen hebben, is de Makkelijk Lezen Lijst ontwikkeld. Op de lijst staan acht boeken voor de groepen 5 t/m 8. Deze titels sluiten aan bij het thema van de Kinderboekenweek 2023: ‘Bij mij thuis’, maar zijn het hele jaar door leuk om te lezen!

Ontdek de titels