CPNB - onderwijs.cpnb.nl
Een schooljaar vol leesplezier

Kinderboekenweek 2022

Logo
Looptijd 5 okt t/m 16 okt 2022 Bestellen vanaf 20 april 2022 Lesmateriaal beschikbaar vanaf 10 juli 2022
Waarom meedoen?
 • De Kinderboekenweek 2022 is Gi-ga-groen!
 • 50 gevarieerde leesbevorderingslessen bij de Thematitels en geschenkboeken
 • Ontvang het Kinderboekenweekgeschenk en het Prentenboek van de Kinderboekenweek én mooie buitenlessen van OERR
Lespakket
Lespakket Naar de webwinkel

In bomen klimmen en diersporen zoeken in het bos, zandkastelen maken of vliegeren op het strand, een hut bouwen of picknicken in het park of vogels spotten en een moestuintje maken in je eigen tuin. De natuur is overal om ons heen. Buiten is er van alles te ontdekken en te doen. Wil jij weten hoe een panda, tijger of ijsbeer leeft? Of ben je juist nieuwsgierig naar de dieren in de zee of diep onder de grond? Wil je alles leren over planten, bloemen en kruiden? En ben je benieuwd hoe je de natuur en het klimaat een handje kan helpen? Er zijn heel veel boeken die jou helpen een echte natuurheld te worden. Ga mee op avontuur om al het moois van de natuur te zien en te ontdekken wat jij kan doen om haar te helpen! Leer over bijzonder dierenweetjes in informatieve boeken, dompel je onder in spannende verhalen over woeste buitenavonturen of verwonder je over prachtige natuurillustraties in prentenboeken. Kom daarna mee naar buiten. De Kinderboekenweek 2022 is gi-ga-groen!

Terry Denton en Andy Griffiths
Terry Denton en Andy Griffiths

De geschenkauteurs

Andy Griffiths en Terry Denton staan bekend om hun humoristische boeken met veel illustraties, die heel veel kinderen aanspreken. Dat hun boeken heel populair zijn, blijkt ook wel uit hoe vaak de boeken van De waanzinnige boomhut de Kinderjury hebben gewonnen. In 2020 won het boek De waanzinnige boomhut van 104 verdiepingen de Kinderjury in de categorie 6 t/m 9 jaar. De waanzinnige boomhut van 65 verdiepingen kreeg in 2017 ook al de meeste stemmen van kinderen en in 2018 won De waanzinnige boomhut van 78 verdiepingen. Andy Griffiths en Terry Denton zijn daarmee de gedroomde auteur en illustrator voor de Kinderboekenweek 2022 en zullen veel kinderen leesplezier laten beleven.

Het Kinderboekenweekgeschenk: WAANZINNIGE BOOMHUTVERHALEN over toen het Stoel-In-Je-Neusdag was en andere WAANZINNIGE gebeurtenissen

De waanzinnige boomhut van Andy en Terry blijft maar groeien. Heel wat van hun avonturen waren te WAANZINNIG om op te schrijven … Maar nu niet meer! In welk dier verandert Terry Andy met zijn toverstaf? Hoe krijg je een stoel uit je neus op Stoel-in-je-neusdag? Wie kan tot in de ruimte springen tijdens de grote sprongen-springwedstrijd? Welk spelletje spelen Andy en Terry op de heel, heel regenachtige dag? Wat ruimt de supertopper-zuigeropper allemaal op?

Waanzinnige boomhutverhalen over toen het Stoel-In -Je-Neus-Dag was en en andere WAANZINNIGE gebeurtenissen is onderdeel van het lespakket van de Kinderboekenweek. Je krijgt het boek cadeau bij aanschaf van ten minste €12,50 aan kinderboeken.

Waanzinnige Boomhutverhalen
Waanzinnige Boomhutverhalen

De prentenboekauteur

Marije Tolman debuteerde in 2010 met het prentenboek De boomhut, samen met haar vader, beeldend kunstenaar Ronald Tolman. Dit boek werd bekroond met het Gouden Penseel en in 2019 won Marije een Zilveren Penseel voor Vosje, geschreven door Edward van den Vendel. Zij kan als geen ander de schoonheid van de natuur vatten in haar tekeningen en past daarom perfect bij deze editie van de Kinderboekenweek.

Marije Tolman
Marije Tolman

Het prentenboek bij de Kinderboekenweek: Egalus

In de Sjeestijd heeft niemand tijd om stil te staan. De wereld is een drukte van jewelste en iedereen moet hoger, sneller, dieper, langer, groter! Egalus doet er niet aan mee. Hij houdt van stil, van de wind tussen zijn stekels, de zon op zijn neus en het gekraak van zand onder zijn pootjes. Iedere dag prikt Egalus het bos schoon. Maar steeds vaker, als hij klaar is in het bos, ligt er weer rommel in de duinen. En als de duinen leeg zijn, is het strand vies. Op een koude dag kan hij de rommel niet meer dragen. Boem! En dan staat alles stil … Terwijl Egalus uitgeput in slaap valt, beseffen de dieren dat het zo niet langer kan.

Egalus is onderdeel van het lespakket van de Kinderboekenweek. Tijdens de Kinderboekenweek is het boek te koop voor €8,25.

De Kinderboekenweek op school

Vier de Kinderboekenweek in de klas! De lessen sluiten aan op de nieuwste inzichten rond leesbevordering, want leesplezier en leesbevordering zijn natuurlijk steeds het hoofddoel. Wij selecteerden twintig gi-ga-groene titels en maakten er een origineel en gevarieerd lespakket bij, met lessen voor groep 1 t/m 8. Er zijn praatlessen volgens de aanpak van Chambers en knutselideeën om het onderwerp verder uit te diepen. Waar mogelijk is er een relatie gelegd met de zaakvakken. Duik samen met je groep diep in de wereld van een boek. Met het Versier je klas-pakket breng je de hele school in de sfeer van de Kinderboekenweek. De superleuke Kinderboekenweekkrant vol interviews, spelletjes en leestips maakt de week compleet!

Het Kinderboekenweekgedicht

Bibi Dumon Tak (1964) schrijft dit jaar het gedicht van de Kinderboekenweek. Bibi is een gelauwerde kinderboekenschrijfster, die informatieve boeken schrijft vol waargebeurde verhalen. Bibi zet zich in voor dierenrechten; dieren hebben dan ook een prominente plek in haar werk. Voor haar rijke oeuvre nam ze in 2018 de prestigieuze Theo Thijssenprijs in ontvangst. Lees haar gedicht voor tijdens de opening van de Kinderboekenweek.

Naar buiten met OERRR!

Dit jaar slaan de Kinderboekenweek en OERRR de handen ineen. Kinderen lezen over de natuur en beleven buiten allerlei avonturen. OERRR, het jeugdprogramma van Natuurmonumenten, maakt leuke buitenlessen bij vier thematitels. In het lespakket ontvang je prachtige kaarten bij elke thematitel met tips om buiten de natuur te ontdekken met jouw klas. Benieuwd? Bestel het lespakket van de Kinderboekenweek! Wil je meer weten over OERRR in de klas? Ga naar https://www.oerrr.nl/indeklas.

Zing en dans mee met Kinderen voor Kinderen!

Kinderen voor Kinderen brengt ieder jaar een speciaal lied uit voor een spetterende opening van de Kinderboekenweek. Het nieuwe Kinderboekenweeklied ‘Gi-ga-groen’ is de titelsong van dit jaar. De tekst is geschreven door Janneke Schotveld en de muziek is van Jermain van der Bogt en Willem Laseroms.

 1. Bekijk de videoclip
 2. Download de songtekst
 3. Download de bladmuziek
 4. Dans mee met het dansje

Ga je samen met Kinderen voor Kinderen swingend op ontdekkingsreis in de natuur? Meer informatie vind je in het lespakket of op de website van Kinderen voor Kinderen

DPG Media, partner van de Kinderboekenweek

DPG Media, uitgever van o.a. Donald Duck, Tina, ZoZitDat en grote kranten zoals het AD, wil als partner van de Kinderjury en de Kinderboekenweek het plezier in lezen aanwakkeren door voorlezen te promoten, door samen te lezen en door vol vuur te vertellen over de beste boekentips.

Masterclass ‘Voorlezen voor leerkrachten’

Verhalen vertellen is een vak! De titels van DPG Media doen het elke dag. Hoe breng je een verhaal, als het er eenmaal is, nou het beste over? Deze masterclass is een serie met de leukste tips om een voorleesexpert te worden en het leesenthousiasme (nog meer) aan te wakkeren. Dus, wil je nog meer met voorlezen doen in de klas? Ideeën opdoen voor de beste voorleesboeken? De masterclasses helpen je verder. Je vindt de korte video's hier.

Makkelijk Lezen Tips

Speciaal voor kinderen die minder makkelijk of met minder plezier lezen, tipt de Kinderboekenweek 8 titels!

Groep 5-6
 • Oud genoeg om de aarde te redden, Llol Kirby
 • De school van de magische dieren, Margit Auer
 • Atlas van de aarde, André Kuipers
 • Mickey en de beestachtige spionnen, Anne Miller
Groep 7-8
 • Het allermooiste boek over wilde dieren, Tom Jackson
 • De wind wijst de weg, Wouter Klootwijk
 • Tuinieren is leuk, diverse auteurs
 • Een haai als huisdier?!, James Campbell

Hoofdsponsor
NS
Met dank aan
NBD Biblion
Marije Tolman
Terry Denton en Andy Griffiths
Waanzinnige Boomhutverhalen