CPNB - onderwijs.cpnb.nl
Een schooljaar vol leesplezier

Kinderboekenweek 2021

Logo
Looptijd 6 okt t/m 17 okt 2021 Bestellen vanaf 20 april 2021 Lesmateriaal beschikbaar vanaf 8 juli 2021
Waarom meedoen?
  • Je bevordert het leesplezier en de leesvaardigheid van je leerlingen;
  • Bij alle twintig thematitels krijg je gebruiksvriendelijke en gevarieerde lessen die eenvoudig naast je eigen methode in te passen zijn;
  • Je krijgt het Kinderboekenweekgeschenk en het Prentenboek van de Kinderboekenweek.
Lesmateriaal
Lesmateriaal Lesmateriaal bestellen

Worden wat je wil

Het maakt niet uit wie je bent of waar je vandaan komt, goed bent in rekenen of juist in tekenen, vier jaar oud bent of al tien, ieder kind kan worden waar het van droomt. Kinderen spelen vaak na wat ze willen worden: astronaut, dokter of kok. Ze worden geïnspireerd door hun idolen of helden. Beroemde zangeressen bijvoorbeeld, of voetballers en YouTubers. Kinderboeken zijn een onuitputtelijke bron van inspiratie als het op beroepen aankomt. Tijdens de Kinderboekenweek 2021 kun je alles worden wat je wilt en dromen over later!

Tiril en de Toverdrank
Tiril en de Toverdrank

Kinderboekenweekgeschenk

Het Kinderboekenweekgeschenk® 2021 wordt geschreven door Bette Westera (Uitgeverij Gottmer).

Bette Westera is op 20 juni 1958 geboren in Doesburg. Na de middelbare school ging ze naar de Pedagogische Academie, om daarna in Leiden Psychologie te studeren. Na onder andere te hebben gewerkt als onderwijzeres en secretaresse aan de universiteit, begon zij in 1990 aan het schrijven van een kinderbijbelserie. Vanaf 1999 publiceerde ze diverse kleuterverhalen, prentenboeken (vaak op rijm) en gedichtenbundels. Daarnaast schreef Bette Westera ook non-fictie en is ze een veelgevraagd vertaalster van prentenboeken. In 2019 vierde Bette haar 20-jarig schrijverschap vol mooie, grappige, ontroerende en prijswinnende boeken. Vorig jaar won ze voor haar boek Uit elkaar de Woutertje Pieterse Prijs, de Gouden Griffel en de Boekenleeuw.

Tiril en de Toverdrank

Rond haar tiende verjaardag ontdekt Tiril dat ze iets heel bijzonders kan: van gedaante veranderen, net als haar lievelingsgod Loki. Om haar dorpsgenoten te overtuigen van de goedheid van koning Harald Haardos, onderneemt Tiril samen met haar vriend Thialfi een spannende reis op zoek naar een toverdrank die zelfs de eerste de beste schapenboer in staat stelt een klinkend heldendicht te maken. Tijdens haar reis door de onherbergzame wereld van de Joekels heeft ze haar gave al snel nodig.

Tiril en de Toverdrank is onderdeel van het lespakket van de Kinderboekenweek. Je krijgt het boek cadeau bij aanschaf van ten minste €12,50 aan kinderboeken.

Mark Janssen
Mark Janssen
Mark Janssen
Mark Janssen

Prentenboek van de Kinderboekenweek

Het Prentenboek van de Kinderboekenweek® wordt gemaakt door Mark Janssen (Uitgeverij Lemniscaat).

Prentenboekmaker Mark Janssen werd geboren in Eijsden (Limburg) op 24 juli 1974. Na de middelbare school ging Mark naar de kunstacademie. In 1997 studeerde hij af aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Maastricht, richting Illustratie. Mark maakt zowel illustraties voor kinderen als voor volwassenen. Voor volwassenen vooral in kranten en tijdschriften, voor kinderen in jeugdtijdschriften en educatieve uitgaven, maar het meest in boeken. Vanaf zijn afstuderen weten opdrachtgevers uit binnen- en buitenland hem te vinden en is hij fulltime illustrator. Mark bekijkt per opdracht of hij de illustraties zal maken met penseel en verf of digitaal. Vaak verdienen de mooiste verhalen ook de mooiste tekentechniek, vindt hij: ouderwets tekenen en schilderen.

Dromer

Aron is op weg van school naar huis. Hij piekert. In de klas hebben ze het gehad over wat iedereen worden wil. Maar hij weet het nog niet… Papa vertelt Aron dat er Denkers zijn, kinderen die nadenken het leukste vinden wat er bestaat. En dan zijn er Doeners, die kunnen geen moment stilzitten, die worden brandweerman, huizenbouwer, en dan heb je… Aron kijkt om zich heen, de takken, de wolken, de geluiden – alles verandert in één grote wonderlijke wereld. En dan heb je de Dromers.

Dromer is onderdeel van het lespakket van de Kinderboekenweek. Ook is het vanaf de Kinderboekenweek voor 7,50 te koop bij de boekhandel.

Dromer
Dromer
Makkelijk Lezen Lijst
Makkelijk Lezen Lijst

Nieuw! De Makkelijk Lezen Lijst

Boekentips voor kinderen die moeite hebben met lezen vind je op de Makkelijk Lezen Lijst! Deze boeken zijn speciaal geselecteerd voor kinderen die met tegenzin een boek oppakken, voor kinderen met leerproblemen, of een uitdaging bij het lezen zoals dyslexie. Heb jij kinderen in de klas die net dat zetje extra nodig hebben? Probeer deze boeken. De boeken sluiten aan bij het thema van Kinderboekenweek: Worden wat je wil.

Hoofdsponsor
NS
Partner
15 minuten lezen
Met dank aan
NBD Biblion
Mark Janssen
Mark Janssen
Dromer
Makkelijk Lezen Lijst
Tiril en de Toverdrank