CPNB - onderwijs.cpnb.nl
Een schooljaar vol leesplezier
Onze campagnes Groep 7-8 en vmbo 1-2 Campagne website

Heel Nederland Leest Junior 2023

Logo
Looptijd 1 nov t/m 30 nov 2023 Bestellen vanaf 19 april 2023 Lesmateriaal beschikbaar vanaf 29 september 2023
Waarom meedoen?
  • Eén boek, één klas
  • Maak gebruik van de praktische handleiding voor leerkrachten die bij het boek wordt ontwikkeld
  • Ga met elkaar in gesprek over het boek

Tijdens Nederland Leest Junior leest de hele groep hetzelfde boek. Dit leidt tot boeiende en leuke gesprekken in de klas. Dit jaar is Het Pungelhuis van Annet Huizing (Lemniscaat) het cadeau voor kinderen in groep 7 en 8 en de onderbouw van het vmbo. Na het lezen van dit mooie verhaal gaat de klas in gesprek over het verhaal en leren ze discussiëren over de thema's uit het boek.

Bij Het Pungelhuis is gratis digitaal lesmateriaal gemaakt. Download vanaf september, op onderwijs.cpnb.nl, de handleiding met lesopdrachten, de bijbehorende PowerPoint-presentatie en maak jouw les helemaal compleet.

Het Pungelhuis

Waarom heeft niemand Ole ooit verteld dat hij nog een opa had? En waarom krijgt hij nu alleen maar te horen dat het een vreselijke man was? Voor Ole komt het verleden tot leven als hij met zijn vader terugkeert naar opa’s huis in de bossen van Brabant, vlak bij de grens met België. Daar woedde in de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw een hevige strijd tussen botersmokkelaars en commiezen. Langzaam maar zeker ontdekt Ole waarom zijn vader nooit over zijn opa wilde praten.

Anne Huizing © Jörgen Caris
Anne Huizing © Jörgen Caris

Over de auteur

Annet Huizing schrijft fictie en non-fictie voor kinderen. Haar boeken worden graag gelezen en geven veel aanleiding tot gesprek. Ze debuteerde bij Lemniscaat met Hoe ik per ongeluk een boek schreef, waarvoor ze onder meer een Zilveren Griffel won en dat in meer dan tien talen werd vertaald. Ook haar tweede boek, De zweetvoetenman, over de Nederlandse rechtspraak, werd met een Zilveren Griffel bekroond – én met de Mr. Eva Meillo Prijs 2018. Met Het Pungelhuis won Annet zowel de Thea Beckmanprijs 2022 als de Jonge Beckmanprijs.

Partners
De Bibliotheek op School
Stichting Lezen
Met dank aan
NBD Biblion
Anne Huizing © Jörgen Caris