CPNB - onderwijs.cpnb.nl
Een schooljaar vol leesplezier

Griffels en Penselen 2023

Logo
Looptijd 21 jun t/m 29 sep 2023 Bestellen vanaf Lesmateriaal beschikbaar vanaf
Waarom meedoen?
  • De belangrijkste prijs voor het Nederlandse kinderboek
  • Zilveren en Gouden bekroningen
  • De Griffels en Penselen zorgen ieder jaar weer voor veel leesplezier
Ieder jaar weer een feest!
Ieder jaar weer een feest! Lees het juryrapport van 2022

De Griffels en Penselen worden jaarlijks uitgereikt door de vakjury en vormen de belangrijkste prijzen voor het Nederlandse kinderboek. De Griffels worden toegekend aan de beste jeugdliteratuur en de Penselen aan de mooist geïllustreerde prentenboeken.

De prijzen

Ter gelegenheid van de Kinderboekenweek kent Stichting CPNB elk jaar Griffels en Penselen toe aan de best geschreven en best geïllustreerde kinderboeken. Het doel hiervan is aandacht vestigen op alle prachtige kinderboeken die in Nederland worden gemaakt en uitgegeven. Voor de zomer worden traditiegetrouw de Zilveren Griffels en Penselen uitgereikt. Hierbij horen voortaan ook de Bronzen Griffels en Penselen. Samen vormen de verschillende Zilveren en Bronzen prijzen de allerbeste (maximaal vijf) kinderboeken per categorie, zoals prentenboeken of poëzie. Deze boeken dienen daardoor het hele jaar als inspiratie voor jonge lezers en hun opvoeders.

Griffels

Zilveren Griffels worden sinds 1971 ieder jaar voor de Kinderboekenweek uitgereikt aan het best geschreven kinderboek van het voorafgaande jaar. De categorieën die de Griffeljury hanteert zijn: tot 6 jaar, 6 tot 9 jaar, 9 tot 12 jaar, 12 tot 15 jaar, informatief en poëzie. Naast oorspronkelijk Nederlandstalige boeken kunnen ook vertalingen voor een Zilveren Griffel in aanmerking komen. Uit de boeken met een Zilveren Griffel wordt uiteindelijk één oorspronkelijk Nederlandstalige titel bekroond met de Gouden Griffel.

Penselen

De Penseeljury kent Zilveren Penselen toe aan de mooist geïllustreerde kinderboeken van het voorgaande jaar in de categorieën Prentenboek, Kind, Jeugd en Informatief. Eén van de Zilveren Penselen wordt net als bij de Zilveren Griffels verguld tot Gouden Penseel voor het best geïllustreerde boek van het jaar.

De uitreikingen

De Zilveren en Bronzen Griffels en Penselen worden uitgereikt tijdens een evenement met de winnende auteurs en hun uitgevers. Kort vóór de Kinderboekenweek worden vervolgens de Gouden Griffel en het Gouden Penseel bekendgemaakt en uitgereikt. Eén Zilveren Griffel en één Zilveren Penseel worden dan omgezet in een Gouden Griffel en Penseel, de prijzen voor het best geschreven en best geïllustreerde kinderboek van het jaar.


Uitreiking Zilveren Griffels en Penselen: woensdag 21 juni 2023.

Bekendmaking winnaar Gouden Griffel en Gouden Penseel: vrijdag 29 september 2023.