CPNB - onderwijs.cpnb.nl
Een schooljaar vol leesplezier

Griffels en Penselen 2022

Logo
Looptijd 22 jun t/m 4 okt 2022 Bestellen vanaf Lesmateriaal beschikbaar vanaf
Waarom meedoen?
  • De belangrijkste prijs voor het Nederlandse kinderboek
  • Vanaf 2022 zijn er Bronzen, Zilveren en Gouden Griffels en Penselen
Ieder jaar weer een feest!
Ieder jaar weer een feest! Lees het juryrapport van 2022

De Griffels en Penselen worden jaarlijks uitgereikt door de vakjury en vormen de belangrijkste prijzen voor het Nederlandse kinderboek. De Griffels worden toegekend aan de beste jeugdliteratuur en de Penselen aan de mooist geïllustreerde prentenboeken.

De prijzen

Ter gelegenheid van de Kinderboekenweek kent Stichting CPNB elk jaar Griffels en Penselen toe aan de best geschreven en best geïllustreerde kinderboeken. Het doel hiervan is aandacht vestigen op alle prachtige kinderboeken die in Nederland worden gemaakt en uitgegeven. Voor de zomer worden traditiegetrouw de Zilveren Griffels en Penselen uitgereikt. Hierbij horen voortaan ook de Bronzen Griffels en Penselen. Samen vormen de verschillende Zilveren en Bronzen prijzen de allerbeste (maximaal vijf) kinderboeken per categorie, zoals prentenboeken of poëzie. Deze boeken dienen daardoor het hele jaar als inspiratie voor jonge lezers en hun opvoeders.

Griffels

Zilveren Griffels worden sinds 1971 ieder jaar voor de Kinderboekenweek uitgereikt aan het best geschreven kinderboek van het voorafgaande jaar. De categorieën die de Griffeljury hanteert zijn: tot 6 jaar, 6 tot 9 jaar, 9 tot 12 jaar, 12 tot 15 jaar, informatief en poëzie. Naast oorspronkelijk Nederlandstalige boeken kunnen ook vertalingen voor een Zilveren Griffel in aanmerking komen. Uit de boeken met een Zilveren Griffel wordt uiteindelijk één oorspronkelijk Nederlandstalige titel bekroond met de Gouden Griffel.

Penselen

De Penseeljury kent Bronzen en Zilveren Penselen toe aan de mooist geïllustreerde kinderboeken van het voorgaande jaar in de categorieën Prentenboek, Kind, Jeugd en Informatief. Eén van de Zilveren Penselen wordt net als bij de Zilveren Griffels verguld tot Gouden Penseel voor het best geïllustreerde boek van het jaar.

Winnaars 2022

Op vrijdag 29 september 2022 werd in het Jeugdjournaal bekendgemaakt dat Films die nergens draaien van Yorick Goldewijk bekroond is met de Gouden Griffel. Het Gouden Penseel is voor Terra Ultima van Raoul Deleo.

Meer weten over de winnaars van dit jaar?

De uitreikingen

De Zilveren en Bronzen Griffels en Penselen worden uitgereikt tijdens een evenement met de winnende auteurs en hun uitgevers. Kort vóór de Kinderboekenweek worden vervolgens de Gouden Griffel en het Gouden Penseel bekendgemaakt en uitgereikt. Eén Zilveren Griffel en één Zilveren Penseel worden dan omgezet in een Gouden Griffel en Penseel, de prijzen voor het best geschreven en best geïllustreerde kinderboek van het jaar.

Uitreiking Bronzen en Zilveren Griffels en Penselen: woensdag 22 juni 2022.

Bekendmaking winnaar Gouden Griffel en Gouden Penseel: donderdag 29 september in het Jeugdjournaal.

Winnaars 2021

In 2021 werd de Gouden Griffel uitgereikt voor Gozert, geschreven door Pieter Koolwijk en geillustreerd door Linde Faas. Het Gouden Penseel werd toegekend aan Hele verhalen voor een halve soldaat, geschreven door Benny Lindelauf en geïllustreerd door Ludwig Volbeda.

De juryrapporten van 2021 vind je hier.

Nieuw: Bronzen Griffels en Penselen

De Griffel- en Penseeljury's reiken vanaf dit jaar geen Vlag en Wimpels uit, maar Bronzen Griffels en Penselen! De naamsverandering onderstreept het doel van deze prijzen: het onder de aandacht brengen van de beste kinderboeken. De Bronzen Griffels en Penselen zijn nu nog duidelijker een onderdeel van de Griffels en Penselen, de bekendste en belangrijkste juryprijzen voor kinderboeken.