CPNB - onderwijs.cpnb.nl
Een schooljaar vol leesplezier

De Nationale Voorleesdagen 2023

Logo
Looptijd 25 jan t/m 4 feb 2023 Bestellen vanaf 20 april 2022 Lesmateriaal beschikbaar vanaf 1 november 2022
Waarom meedoen?
  • Voorlezen beleef je samen!
  • Heeft een positief effect op woordenschat, spelling en tekstbegrip
  • De lessen zorgen voor meer verhaalbegrip en leesplezier
Lespakket
Lespakket Naar de lessen

De Nationale Voorleesdagen sluiten perfect aan op het initiatief om dagelijks vijftien minuten (voor) te lezen in de klas. De kinderen ervaren het plezier van boeken. Bovendien ontwikkelen ze naast een beter taalgevoel ook hun empathisch vermogen. Daarom: voorlezen maakt je leuker! 

Luister naar het liedje van Maximiliaan Modderman

Om het voorlezen vrolijk te beginnen kun je met de hele klas het liedje luisteren van Maximiliaan Modderman.

Het bijhorende liedtekst werd geschreven door Sjoerd Kuyper en de muziek gecomponeerd door Loek Hauwert. Het werd ingezongen door Maxine Bronmans en de animatie is gemaakt door Keanu Desmet.

Klik hier voor het liedje.

Gratis vertalingen in de bibliotheek

Lezen en voorlezen in de moedertaal wordt steeds meer gezien als een verrijking. Daarom biedt BoekStart i.s.m. de Leescoalitie en het Letterenfonds gratis vertalingen aan in het Turks, Arabisch, Oekraïens en Pools van het Prentenboek van het Jaar 2023. Deze vertalingen zijn als bijlage te krijgen in de bibliotheek. Zo betrekt de bibliotheek ook meertalige kinderen en hun (groot)ouders bij De Nationale Voorleesdagen!

Voor leesconsulenten is er een handleiding meertalig voorlezen ontwikkeld.

Kijk ook de informatieve video

Wil je als leerkracht meer weten? Ga dan naar je lokale bibliotheek! Of neem contact op met de klantenservice van de CPNB.

Prentenboek van het Jaar 2023

Tussen de titels uit de Prentenboek Top 10 zit één boek dat zich Prentenboek van het Jaar mag noemen. In 2023 is dat Maximiliaan Modderman geeft een feestje van Joukje Akveld en Jan Jutte. Dit boek staat centraal in de campagne en wordt overal voorgelezen tijdens het Voorleesontbijt.

Maximiliaan Modderman is alleen thuis en organiseert een feest voor zijn speelgoedbeesten. Met taart! Het wordt een wild feest. En een vies feest. Wat zullen mama en papa zeggen als ze thuiskomen?

Een uitbundig en herkenbaar verhaal voor alle kinderen die er weleens een puinhoop van maken.

Lees hier meer over Maximiliaan Modderman geeft een feestje.

Prentenboek Top 10

Elk jaar kiest een comité van experts de tien beste prentenboeken van het jaar. De Prentenboek Top 10 bestaat uit boeken voor peuters en kleuters en zijn zeer geschikt en leuk om voor te lezen. De Nationale Voorleesdagen zijn hét moment om de schoolbibliotheek uit te breiden met mooie boeken! In het lespakket vind je leuke en inspirerende lessen die bij deze titels passen. De lessen voor peuters en kleuters sluiten goed aan bij de vaste onderdelen van de week, zoals muziek- of gymles en de lessen zijn zo gemaakt dat je meteen aan de slag kan.

Het Nationale Voorleesontbijt

De Nationale Voorleesdagen beginnen traditiegetrouw met het leukste ontbijt van het jaar: Het Nationale Voorleesontbijt. Bekende Nederlanders trekken het land in om voor te lezen uit het Prentenboek van het Jaar.

Organiseer zelf ook een ontbijt: vraag een acteur, de burgemeester of de directeur van de school om aan alle kleuters voor te lezen en laat zien dat je je meedoet door je ontbijt te delen met #voorleesdagen.

Gratis peuterpakket

Ieder jaar ontvangen alle kinderdagverblijven en (geregistreerde) peuterspeelzalen die bekend zijn bij EDG Media in december een gratis promotiepakket. Dit pakket bevat o.a. materialen waarmee je een Voorleesontbijt bij je op het kinderdagverblijf of de peuterspeelzaal feestelijk aan kunt kleden. Wil je dit pakket in de toekomst ontvangen? Je kunt je bij EDG Media in het adressenbestand laten zetten.

Naar de aanmeldpagina

Undercovers over het Prentenboek van het Jaar

Heb je Maximiliaan Modderman geeft een feestje nog niet in handen, maar wil je er alvast meer over te weten komen? Wat maakt het bijzonder? Hoe ziet het er van binnen uit? Hoe zijn de illustraties? We laten het je allemaal zien in onze videoserie Undercovers. Bekijk dit filmpje van NBDBiblion.

Bekijk de commercial

Bij De Nationale Voorleesdagen van 2023 is een hartverwarmende commercial gemaakt. In de commercial zien we hoe Jildou wordt voorgelezen door haar vader. Er worden blikken uitgewisseld, een lach, grote ogen, ze leven zich helemaal in. Dan zoomt de camera uit naar de gehele slaapkamer, de omgevallen pot zinkzalf, de ondergekliederde muren, de voetafdrukken op de vloerbedekking… Toch lezen ze onverstoorbaar door.

Voorlezen gaat voor!

Bekijk het filmpje.

Partner
15 minuten lezen
Opdrachtgever
Stichting Lezen
Met dank aan
NBD Biblion