CPNB - onderwijs.cpnb.nl
Een schooljaar vol leesplezier

De Nationale Voorleesdagen 2023

Logo
Looptijd 25 jan t/m 4 feb 2023 Bestellen vanaf 20 april 2022 Lesmateriaal beschikbaar vanaf 1 november 2022
Waarom meedoen?
  • Voorlezen maakt je leuker!
  • Heeft een positief effect op woordenschat, spelling en tekstbegrip
  • De lessen zorgen voor meer verhaalbegrip en leesplezier
Lespakket
Lespakket Naar de webwinkel

De Nationale Voorleesdagen sluiten perfect aan op het initiatief om dagelijks vijftien minuten (voor) te lezen in de klas. De kinderen ervaren het plezier van boeken. Bovendien ontwikkelen ze naast een beter taalgevoel ook hun empathisch vermogen. Daarom: voorlezen maakt je leuker! 

Elf dagen leesplezier tijdens de Voorleesdagen

Ieder kind wordt blij van voorlezen. Het belang van dagelijks voorlezen aan kinderen is inmiddels bij ons allemaal bekend. Naast het bevorderen van leesplezier, helpt het bij de ontwikkeling van taalgevoel en uitbreiding van de woordenschat. Door veel voor te lezen wek je interesse in geschreven taal en bereid je je kind voor op het toekomstige leren lezen. Dat vertaalt zich uiteindelijk in betere leerprestaties op school.

Prentenboek van het Jaar 2023

Tussen de titels uit de Prentenboek Top 10 zit één boek dat zich Prentenboek van het Jaar mag noemen. In 2023 is dat Maximiliaan Modderman geeft een feestje van Joukje Akveld en Jan Jutte. Dit boek staat centraal in de campagne en wordt overal voorgelezen tijdens het Voorleesontbijt.

Maximiliaan Modderman is alleen thuis en organiseert een feest voor zijn speelgoedbeesten. Met taart! Het wordt een wild feest. En een vies feest. Wat zullen mama en papa zeggen als ze thuiskomen?

Een uitbundig en herkenbaar verhaal voor alle kinderen die er weleens een puinhoop van maken.

Lees hier meer over Maximiliaan Modderman geeft een feestje.

Undercovers

Meer weten over dit leuke boek? Bekijk dan dit filmpje van NBDBiblion.

Digitaal je collectie beheren is handig, maar je mist soms wel de feeling met het boek. Wat maakt het bijzonder? Hoe ziet het er van binnen uit? Hoe zijn de illustraties? We laten het je allemaal zien in onze videoserie Undercovers. Iedere week een nieuw filmpje over een jeugdboek!

Prentenboek Top 10

Elk jaar kiest een comité van experts de tien beste prentenboeken van het jaar. De Prentenboek Top 10 bestaat uit boeken voor peuters en kleuters en zijn zeer geschikt en leuk om voor te lezen. De Nationale Voorleesdagen zijn hét moment om de schoolbibliotheek uit te breiden met mooie boeken! In het lespakket vind je leuke en inspirerende lessen die bij deze titels passen.De lessen voor peuters en kleuters sluiten goed aan bij de vaste onderdelen van de week, zoals muziek- of gymles en de lessen zijn zo gemaakt dat je meteen aan de slag kan.

Het Nationale Voorleesontbijt

De Nationale Voorleesdagen beginnen traditiegetrouw met het leukste ontbijt van het jaar: Het Nationale Voorleesontbijt. Bekende Nederlanders trekken het land in om voor te lezen uit het Prentenboek van het Jaar. Organiseer zelf ook een ontbijt: vraag een acteur, de burgemeester of de directeur van de school om aan alle kleuters voor te lezen en laat zien dat je je meedoet door je ontbijt te delen met #voorlezenmaaktjeleuker.

Partner
15 minuten lezen
Opdrachtgever
Stichting Lezen
Met dank aan
NBD Biblion